BOOK EN BYVANDRING OG OPLEV DRAGØRS UNIKKE HISTORIE I DE AUTENTISKE OMGIVELSER

Kontakt:

Helle Bjorholm

Mail: byvandring@stofanet.dk

Telefon: +45 5099 4038

 

Man skal lede længe for at finde en by med så lang og farverig en historie som søfartsbyen Dragør på Øresunds vestkyst. Lige siden oldtiden har området sydet af liv og aktivitet. Middelalderens enorme internationale sildemarkeder, der sågar overgik København i størrelse, afløstes af opblomstringen af 1700- og 1800-tallets maritime storhedstider, der bidrog til at definere Dragør som et hotspot for maritim historie. Sømændene sejlede verden rundt, alt imens kvinder og børn styrede hjembyen med kunstnere drivende omkring i den evige jagt på det gode motiv. Dragør har det hele og så står den gamle bydel endda intakt tilbage, så man på byvandringerne kan spadsere rundt og høre de spændende fortællinger i det gamle autentiske bymiljø, hvor man med lidt god fantasi kan forestille sig det pulserende maritime liv udfolde sig.

Historierne er noget nær uendelige og vi har derfor opstillet en række forslag til byvandringer, der tager gæsterne tilbage til forskellige interessante nedslagspunkter i Dragørs fortid.

Når du booker:

Telefontid: mandag-fredag kl. 9-16. Hvis der ikke svares, læg en besked, så ringer jeg tilbage.

Svartid: hurtigst muligt inden for 3 dage.

En byvandring for op til 25 personer på hverdage indtil kl. 16:00 koster 1350 kr.

Aften, weekend og helligdage er satsen 1500 kr.

Minibyvandringer 45 minutter for op til 10 personer koster på hverdage 800 kr. og aften, weekend og helligdage 1000 kr.

LÆS OM BYVANDRINGERNE:

Kunstnernes Dragør

Dragør har en stolt tradition som hjemsted for fremtrædende kunstmalere, der med Dragør som udgangspunkt blandt andet har malet smukke skibsportrætter og idylliske bymiljøer. Kom på en tur rundt i den gamle skipperby og hør om områdets dybe kunsttraditioner og besøg nogle af lokationerne for eksempelvis Christian Mølsteds fantastiske produktioner.

 

Skipperbyen Dragørs markante kvinder og mænd

Dragørs historie er formet af en lang række markante og farverige skikkelser, der med deres respektive hjertesager har formet byen til det den er i dag. Maleren Christian Mølsted og ildsjælen for byens bevaring, dr. Poul Dich, er blot et par af de fremtrædende skikkelser, der sammen med et utal af redere, skippere og lodser har sat deres personlige og dybt fascinerende præg på Dragørs historie. Grundlæggeren af den globale Mærsk-koncern, A.P. Møller, blev eksempelvis født i Dragør.

 

Dragørs maritime historie

Kom med på en byvandring, hvor vi rejser helt ind i hjertet af Dragørs århundredelange historie. Det er en tur, hvor vi gør ekstra meget ud af havnen og dens historie som kystbyens omdrejningspunkt, men også fortællingen om, hvordan de maritime erhverv prægede byen gennem tiden.

 

Danmarks mest velbevarede by

Dragørs gamle bydel er imponerende velbevaret og det er der en lang og traditionsbunden grund til. Historien om Dragørs byggeskik og arbejdet med at bevare byens helhed trækker linjer tilbage til middelalderens sildemarkeder - grundlaget for det Dragør, vi kender i dag. Der er også plads til at pege på de detaljer og enkeltheder, der gør Dragør enestående. En tur for alle med en særlig interesse for byggetradition og arkitektur.

 

På flugt fra krigen

Da den tyske besættelse af Danmark skyllede ind over landet i årene 1940-45 ramte det også Dragør. Den mest dramatiske begivenhed i byens, og måske endda Danmarks, besættelseshistorie var da landets 7000 jøder i 1943 blev tvunget på flugt og søgte mod sikkerhed i Sverige. En af de kystbyer udskibningen af de jagede jøder foregik fra var Dragør, hvorfra 700 jøder blev fragtet i sikkerhed. Det er en dramatisk og rørende fortælling om hvordan det nazistiske holocaust nåede helt ud til denne lille kystby ved Øresund. På turen også lidt om Dragørfortet og Dragør under Englandskrigene i begyndelsen af 1800-tallet.

 

Hjemmelivet i søfartsbyen

De store klassiske fortællinger har normalt deres fokus på sømændene, der rejste verden rundt, men mens mændene var på søen, nogle gange i månedsvis, skulle kvinderne holde sammen på hjem og familie. Det gjorde livet i en søfartsby som Dragør til noget markant andet end hvad der kunne opleves i resten af landet. Kom med og hør om hvordan livet i Søfartsbyen udspillede sig mens mændene var til søs.

 

Sommerbyen Dragør

Vi fortæller om Dragørs tid som landliggerby og om de mange kunstnere, der fandt et fristed her. Tusindvis af mennesker fra især København søgte fra slutningen af 1800-tallet i sommermånederne ud af storbyen og ud til Øresunds kyst for at få sol og frisk luft. Dragør var blevet et turistmål. På denne tur indgår oftest et lille besøg i Mølsteds Atelier, der ligger idyllisk i den gamle by.