Særudstilling: maleriet "Amager 2019"

Amager har altid været kendt for sin stærke lokalidentitet. Amagerne er noget særligt. I kunstnerisk henseende udbredte Julius Exner kendskabet til Amagerland, da han i anden halvdel af 1800-tallet malede en række billeder, som tog udgangspunkt i amagerdragten og de muntre bondestuer i Store Magleby. Men hvordan er det i dag?

Amager har gennemgået en voldsom forandring siden Exners dage. Byen har opslugt bondestuerne, og lufthavnen er øens største arbejdsplads. Der er ikke mange grøntsagsavlere tilbage, for Amager er nærmest blevet en forstad til København. Trods udviklingen har lokalidentiteten fortsat fat i beboerne, men det er på en anden måde end før. Derfor har Museum Amager bedt kunstneren Peter Carlsen om at male et moderne genremaleri, der fortolker Amagers lokalidentitet anno 2019.

Projektet tog sin begyndelse i 2016, da kunstneren, sammen med museumsleder Søren Mentz, besøgte folkeskoler i Dragør og Tårnby Kommuner for at diskutere lokalidentitet og fik eleverne til at sætte ord og billeder på deres egen lokalfølelse. De unges syn har været en stor inspirationskilde.

Vi fokuserer ikke længere på landboliv og egnsdragter, men på modernitetens ustoppelige fremfærd. Den moderne livsførelse ændrer landskabet og nye monumentale bygninger skyder frem. Flyet er altid nærværende og de rodfæstede slægter, som har boet på samme sted i generationer, er for længst smeltet sammen med tilflytterne. Det er denne kamp mellem modernitet og tradition, som Peter Carlsens maleri hæfter sig ved. Vi kan ikke stoppe udviklingen, og ønsker heller ikke at gøre det. Den kommer snigende, fordi vi ikke tænker over det.

Peter Carlsen er kendt for sit historiemaleri ”Danmark 2009”. Billedet diskuterer national identitet i en tid præget af forandring. Med ”Amager 2019” har Peter Carlsen udført en lokalhistorisk pendant. Vores forhold til lokalsamfundet har ændret sig markant. Men har vi har opdaget det, eller er udviklingen bare gået hen over hovedet på de fleste?

Maleriet kan ses fra den 27. juni på Amagermuseet sammen med en lille særudstilling, der fortæller om maleriets tilblivelse.

Læs Amagerbladets omtale af maleriet og ferniseringen her:

Kunstner Peter Carlsen skildrer øens identitet: Essensen af Amager i et maleri

Læs Dragør Nyheders omtale af maleriet og ferniseringen her:

Peter Carlsens nye maleri “Amager 2019”